Sestavine:
1,5 l zmerno sladke kave (ohlajene v hladilniku, najbolje kuhane kar dan prej)
1–2 žlici ruma (po želji, lahko tudi pomarančni liker)
500–600 g sira maskarpone
800 g piškotov savoiardi
5 žlic sladkorja
5 jajc
kakav v prahu, po možnosti nesladkan
lupinica pomaranče (to je pika na i)
Priprava:
Kavo skuhamo po svojem okusu in jo popolnoma ohladimo kot za ledeno kavo. Hladni dodamo rum, premešamo in prelijemo v posodo, kjer bomo vanjo lahko pomakali piškote.
Pripravimo posodo za tiramisu, ki naj bo kar malo višja in ne dolga in zelo nizka.
Jajca ločimo in rumenjakom dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da dobimo svetlo penasto kremo.
Beljake stepemo v sneg.
Maskarpone in rumenjake s sladkorjem lahko zmešamo z električnim mešalnikom, sneg beljakov pa na koncu vmešamo ročno. Malo kreme namažemo po dnu posode, kamor bomo zlagali tiramisu.
Začnemo postopek: vsak piškot pomočimo z obeh strani v kavo in polagamo v posodo, ko je dno zapolnjeno, dodamo kremo in tako ponovimo do vrha. Končamo s kremo, ki jo potresemo s kakavom in po njej naribamo pomarančno lupinico (tega ne pozabimo). Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri.