Klasika

Sestavine:

400 g moke, 250 ml vode

10 g svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa

3–4 žlice (oljčnega) olja

10 g soli, pol žličke sladkorja

Priprava:

 V posodici v manjši količini vode raztopimo sladkor in v njem razpustimo kvas.

V posodo stresemo moko, v jamico na sredini zlijemo kvasno raztopino, ob strani sol, prilijemo olje in vodo ter sestavine malo premešamo. Zdaj zmes zvrnemo na pult in približno 10 minut gnetemo, da dobimo mehko in elastično testo. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure. Če imamo čas, ga pustimo vzhajati dlje, to je 1–2 uri, da dobro naraste, vmes enkrat pregnetemo.

Vzhajano testo za pico razdelimo na pol in vsak kos razvaljamo ali raztegnemo po pekaču v krog na največ 0,5 centimetra debelo. (Za pravokotno pico hlebčka ne delimo.) Pri robovih pustimo malo više, pomagamo si s prsti. Če imamo čas, testo pustimo vzhajati 10 minut, sicer takoj obložimo z izbrano oblogo.