Sestavine:
jajčevci – 1 kg;
česen – 10 strok;
rastlinsko olje – 120 ml;
voda – 1 l;
namizni kis (9 odstotkov) – 120 ml;
sladkor – 20 g;
sol – 20 g;
lovorjev list – 2 kom.
sladki prah – 4 kosi;
nageljnov – 2 kosi;
gorčično seme – 2 g;
semena koriandra – 2 g.
Priprava:
Temeljito operite kozarce in pokrove. Sterilizirajte kozarce na kakršenkoli prikladen način, zavrite pokrove.Lupine jajčevcev, narežite na velike kocke (približno 3 cm).Pripravite solno raztopino 2 litrov vode in žlico soli, potopite jajčevce v njo. Po eni uri jih sperite.Začimbe dajte v ponev, pokrijte z vodo. Dodamo sol in sladkor, premešamo.Posodo postavite na peč, njeno vsebino zavremo. Nalijte v kis, premešajte.V marinado nanesite jajčevce, jih zavrite 5-7 minut po ponovnem vrenju.Ponev odstranite s toplote, pokrijte s pokrovom. Pustite jajčevce v marinadi še 10 minut. Vrzi jih v cedilo, vendar marinade ne zalivaj.Česen olupite, potisnite skozi stiskalnico in zmešajte z jajčevci.Dodajte olje, ponovno zmešajte.Prigrizke pripravite v pločevinke.Ponovno skuhajte marinado in prelijte z zelenjavo.
Pokrijte kozarce s pokrovi.Položite brisačo v velik lonec. Vstavite pločevinko jajčevcev.V posodo nalijte vodo, tako da njena raven doseže obešalnike pločevink. Na majhnem ognju ga zavremo.Sterilizirajte kozarce s prigrizki 10-20 minut, odvisno od njihove prostornine.Previdno odstranite kozarce iz ponve in jih zavijte. Preobrnite, pokrijte z odejo in pustite, da se ohladi v tej obliki.
Prigrizke lahko shranite pri sobni temperaturi. Pri pripravi lahko brez sterilizacije, mešanico jajčevcev, česna in olja damo v ponev, pražimo 10 minut in šele nato raztresemo po bregovih in zalijemo vrelo marinado.