Sestavine:
500 ml sladke smetane
50 g sladkorja
1 vanilin sladkor
2 lističa želatine
Priprava:
Smetano, sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj in kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da zavre.
Ko zavre, znižamo temperaturo in kuhamo še 8 minut na nizki stopnji, ter neprestano mešamo.
Medtem namočimo 2 lističa želatine v mrzlo vodo in ju pustimo namakati 5 minut (oz. po navodilih na embalaži).
Po 8 minutah kuhanja smetane, le-to odstavimo. V še toplo smetano umešamo lističa želatine in mešamo tako dolgo, da se raztopita.
Panakota je tako končana! Nalijemo jo v razne modelčke ali kozarčke.
Panakoto (Panna cotto) postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur, najboljše pa jo je pustiti kar čez noč. Panakoto najlažje dobimo iz modelčka, če ga za kratek čas potopimo v toplo vodo.
Postrežemo jo lahko tudi v steklenem kozarčku ali posodici. Panakoto prelijemo s sadnim prelivom (maline, borovnice, ribez itd.), likerjem ali karamelnim prelivom in postrežemo takoj.