Panna cotta

Sestavine:

500 ml sladke smetane

50 g sladkorja

1 vanilin sladkor

2 lističa želatine

Priprava:

Smetano, sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj in kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da zavre.

Ko zavre, znižamo temperaturo in kuhamo še 8 minut na nizki stopnji, ter neprestano mešamo.

Medtem namočimo 2 lističa želatine v mrzlo vodo in ju pustimo namakati 5 minut (oz. po navodilih na embalaži).

Po 8 minutah kuhanja smetane, le-to odstavimo. V še toplo smetano umešamo lističa želatine in mešamo tako dolgo, da se raztopita.

Panakota je tako končana! Nalijemo jo v razne modelčke ali kozarčke.

Panakoto (Panna cotto) postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur, najboljše pa jo je pustiti kar čez noč. Panakoto najlažje dobimo iz modelčka, če ga za kratek čas potopimo v toplo vodo.

Postrežemo jo lahko tudi v steklenem kozarčku ali posodici. Panakoto prelijemo s sadnim prelivom (maline, borovnice, ribez itd.), likerjem ali karamelnim prelivom in postrežemo takoj.