Sestavine:
200 ml sladke smetane
200 ml mleka
4 rumenjaki
1 vanilijev strok ali 1 čajna žlička vanilijeve paste
40 gramov vanilijevega sladkorja
40 gramov navadnega sladkorja
Priprava:
Sladkorja, semena vanilijevega stroka, rumenjake zmiksamo do svetlo rumene barve.
Mleko in smetano pripeljemo do točke tik pred vretjem. Del mešanice med rednim mešanjem vlijemo v rumenjakovo zmes. Nato pa prelijemo vso rumenjakovo zmes v posodo k mleku in dobro premešamo.
Pristavimo na štedilnik in na srednjem ognju med rednim mešanjem mešamo da se krema malo zgosti – ravno toliko da se obdrži na žlički, ko jo vzamemo iz kreme. Pazimo da krema ne zavre, ker se bodo v tem primeru krema pokvarila.
Ko se krema zgosti jo prelijemo in pokrijemo po površini s folijo za živila. Ohladimo, nato pa položimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da je popolnoma hladna.
Kremo vlivamo v ohlajen aparat za pripravo sladoleda in mešamo 25-30 minut, da se sladoled zgosti. Tega lahko postrežemo takoj, ali pa ga shranimo v zamrzovalnik.
Preden ga postrežemo ga za 10 minut položimo v hladilnik ali za nekaj minut na kuhinjski pult, da se bo lažje oblikoval v kepice.
V primeru da aparata za sladoled nimamo ga pripravimo malo drugače. Kremo pripravimo enako. Jo ohladimo in slijemo v posodo za v zamrzovalnik. Položimo jo v zamrzovalnik in jo vsako uro vzamemo ven ter z ročnim mešalnikom (s tistim ki ima dve metlici) zmes fino zmiksamo. To ponovimo 5x – torej 5 ur. Potem pustimo v zamrzovalniku enako kot pripravljen sladoled z aparatom.
Preden ga postrežemo ga prav tako za 10 minut položimo v hladilnik ali za nekaj minut na kuhinjski pult, da se bo lažje oblikoval v kepice.